Τουλάχιστον 4 Marlboro Men πέθαναν από ασθένειες σχετικές με το κάπνισμα

Ημερομηνία: 
27/01/2014
Εκδότης: 
Los Angeles Times
Αρθρογράφος: 
Matt Pearce

Σε μια από τις πιο διάσημες διαφημιστικές καμπάνιες του 20ου αιώνα, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, ο άντρας του Marlboro ήταν ένας σκληρός αλλά όμορφος άνδρας που έκανε ο,τι χρειαζόταν να γίνει και σχεδόν πάντα είχε ένα τσιγάρο Marlboro στο στόμα.

Σήμερα, η πραγματικότητα του Marlboro Man είναι πιο σκοτεινή: Τουλάχιστον 4 ηθοποιοί που τον έχουν παίξει σε διαφημίσεις έχουν πεθάνει από αρρώστιες σχετικές με το κάπνισμα.

Ο τελευταίος ήταν ο Eric Lawson, 72 χρονών, που εμφανίστηκε σε τυπωμένες διαφημίσεις Marlboro από το 1978 ως το 1981. Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου.

'Ηξερε οτι τα τσιγάρα τον είχαν δεμένο", είπε η γυναίκα του. "Ήξερε, αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει". Πέθανε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που οφείλεται πιο συχνά στο κάπνισμα. Ξεκίνησε τη συνήθεια από 14 χρονών.

Ο David Millar υπέκυψε σε εμφύσημα το 1987, σε ηλικία 81 ετών. Τον ανέβαζαν στο άλογο με σκοινί γιατί δεν του άρεσαν τα άλογα. Είχε καπνίσει για 40-45 χρόνια μέχρι να το κόψει. Μετά αστειευόταν οτι ήταν "ο μοναδικός Marlboro Man που δεν καπνίζει, δεν πίνει, και δεν του αρέσουν τα άλογα". Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια: Ένας από τους πρώτους ηθοποιούς της καμπάνιας ήταν ο William Thourlby που αργότερα έλεγε οτι ποτέ δεν έπινε, ούτε κάπνιζε. Ο Thourlby έζησε μέχρι τα 88.

Ο Wayne McLaren πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 1992, σε ηλικία 51 ετών, μετά από 25 χρόνια καπνίσματος. Την καριέρα του με την Marlboro την ακολούθησε με μια αντικαπνιστική εκστρατεία που κράτησε μέχρι το θάνατό του.

Ο McLaren πολέμησε εναντίον της Marlboro και της Phillip Morris, επειδή οι διαφημίσεις στόχευαν στα παιδιά, "ο μοναδικός στόχος που είχε απομείνει για τις εταιρίες".

Στο τέλος της δεκαετίας του 1990, οι διαφημίσεις της Marlboro ήταν τόσο αποτελεσματικές, που μια μελέτη έδειξε οτι περισσότερα από 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας ήξεραν ποιος ήταν ο Marlboro Man.

Άλλος ένας Marlboro Man, ο David McLean, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 73 ετών το 1995. Η γυναίκα του αργότερα μήνυσε την Philip Morris, ισχυριζόμενη οτι ο McLean κάπνιζε πακέτα τσιγάρα στη σειρά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ώστε οι σκηνοθέτες να έβρισκαν ακριβώς την κατάλληλη πόζα. Έχασε τη δίκη.

Οι διαφημίσεις του Marlboro Man σταμάτησαν το 1998, όταν απαγορεύτηκε η χρήση ανθρώπων ή κινουμένων σχεδίων σε διαφημίσεις στις Η.Π.Α.

Πηγή: Los Angeles Times