Τσιγάρο και καπνοπαραγωγοί στη συνάντηση Λυκουρέντζου - Μποργκ

Ημερομηνία: 
16/02/2013
Εκδότης: 
ΤΟ ΒΗΜΑ
Αρθρογράφος: 
Φυντανίδου Ελενα

Τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις από την αναθεώρηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κάπνισμα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι καπνοπαραγωγός χώρα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης 14/2 με τον επίτροπο Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Τόνιο Μποργκ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ της διακοπής τους καπνίσματος.

Η υπό διαμόρφωση οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει σκληρές ρυθμίσεις με στόχο την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημοσίους χώρους και τον περιορισμό του μεταξύ των πολιτών των χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Μποργκ είπε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό. Πρόσθεσε όμως ότι στόχος είναι να περιοριστεί το κάπνισμα κατά 2% την επόμενη πενταετία, με σεβασμό στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και ορισμένων χωρών της κεντρικής Ευρώπης προκειμένου να απαλειφθούν ή να «μαλακώσουν» ορισμένες «σκληρές» ρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών είναι εκείνη που απαγορεύει την απεικόνιση του λογότυπου και της ονομασίας στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού και επιτρέπει μόνον την αναγραφή των συστατικών στοιχείων και της περιεκτικότητάς τους. Ανησυχία προκαλεί επίσης η ρύθμιση που απαγορεύει οριστικά την παραγωγή, διακίνηση και πώληση των λεπτών τσιγάρων, τύπου slim, καθώς και των λεγομένων αρωματικών τσιγάρων.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέφερε στον ευρωπαίο επίτροπο ότι μια από τις προτεραιότητες της Ελλάδας είναι η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και για την περίθαλψη των ανασφάλιστων.