Αντίδραση των καπνοβιομηχάνων στις νέες συσκευασίες των τσιγάρων

Ημερομηνία: 
14/02/2013
Εκδότης: 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Αντίδραση των καπνοβιομηχάνων στις νέες συσκευασίες των τσιγάρων
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την καθιέρωση ομοιόμορφων συσκευασιών με μεγάλες απωθητικές εικόνες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2013 20:57
Αντίδραση των καπνοβιομηχάνων στις νέες συσκευασίες των τσιγάρων
2
emailεκτύπωση

Αθήνα
Επιστημονικά ατεκμηρίωτη θεωρούν οι καπνοβιομήχανοι και οι καπνοκαλλιεργητές την πρόταση της Κομισιόν για τα προϊόντα καπνού, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ομοιόμορφων συσκευασιών με μεγάλες απωθητικές εικόνες.

«Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιφέρουν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στη γεωργία, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και το εμπόριο προϊόντων καπνού» αναφέρουν σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ο ΣΕΒ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης και η εταιρεία Παπαστράτος.

Σχετικά με τις νέες προειδοποιήσεις υγείας, οι οποίες προβλέπεται να καλύπτουν το 75% της επιφάνειας της συσκευασίας, οι καπνοβιομήχανοι θεωρούν ότι το μέτρο «οδηγεί στην κατάργηση κάθε διαφοροποίησης μεταξύ προϊόντων και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Το επιχείρημα πάντως αυτό δεν έπεισε τη δικαιοσύνη της Αυστραλίας, η οποία έγινε πέρυσι η πρώτη χώρα του κόσμου που επιβάλλει ομοιόμορφες συσκευασίες τσιγάρων με εικόνες κατεστραμμένων οργάνων ασθενών.

Απωθητικές εικόνες έχουν εξάλλου επιβληθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι καπνοβιομήχανοι τάσσονται επίσης κατά της κατάργησης των τσιγάρων slim, τα οποία αντιστοιχούν στο 13% της ελληνικής αγοράς και στο μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, ωστόσο θεωρούνται παραπλανητικά από την Κομισιόν. Τάσσονται επίσης κατά της απαγόρευσης των τσιγάρων με γεύση μενθόλης, τα οποία πιστεύεται ότι ενθαρρύνουν τα παιδιά να αρχίσουν το κάπνισμα.

Η επιστολή ακόμα επικρίνει την Κομισιόν για την πρόταση απαγόρευσης ή αυστηρού ελέγχου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού.

Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι η πρόταση είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, αντιβαίνει στις αρχές της αναλογικότητας και τις επικουρικότητας.

Η πρόταση της Κομισιόν πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των Υπουργών και, εφόσον εγκριθεί, θα ισχύσει από το 2015 το νωρίτερο.