Ανοιχτοί χώροι γεμάτοι καπνό

Απ' ότι ξέρω, η Ελληνική αντικαπνιστική νόμοθεσία δεν απαγορεύει το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους ενοχλεί τους διπλανούς, και μάλιστα αρκετές περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να απομακρυνθεί αυτός που ενοχλείται.

Παραδείγματα:
Σε ανοιχτό θέατρο, αν καπνίζει ο διπλανός μου αναγκάζομαι να αναπνεύσω καπνό. Αυτό το καλοκαίρι ήμουν σε μια παιδική θεατρική παράσταση. Στην αρχή κάποιος απ' το θίασο ανέφερε την ανάγκη να μην καπνίζει το ακροατήριο, γιατί υπάρχουν παιδιά. Μπράβο του.

Όταν ήμουν στο στρατό με ενοχλούσε που οι φαντάροι καπνίζανε δίπλα μου σε ανοιχτό χώρο συγκέντρωσης, οπου υποτίθεται πρέπει να είναι όλοι ακίνητοι, και συνεπώς όμηροι του καπνού. Μερικές φορές ζήτησα άδεια να πάω πιο πέρα για να μην αναπνέω την κάπνα. Άσε που αναγκαστικά καθαρίζαμε όλοι τις γόπες των καπνιστών.

Στη Νέα Υόρκη έχουν επιβάλει νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε πάρκα.

Ειμαι της αποψης οτι ειμαστε

Ειμαι της αποψης οτι ειμαστε σε πολυ πρωιμο σταδιο για να καταφερουμε να απαγορευτει το καπνισμα και σε ανοικτους χωρους στην Ελλαδα.
Εστω και εαν αυτοι ειναι χωροι θεατρων παιδικων παραστασεων. Δυστυχως σε αυτο το κομματι βασιζομαστε στο ηθος του καθε καπνιστη.

Ας μαθουμε σαν λαος να σεβομαστε τον διπλανο μας, ας μεριμνησει ο κρατικος μηχανισμος να κανει την δουλεια του και βλεπουμε...

Καλό είναι να πιέζουμε

Δε διαφωνώ, αλλά καλό είναι να το συζητάμε από τώρα και να πιέζουμε για να επιτύχουμε τουλάχιστον τους κλειστούς χώρους.

Μια άλλη περίπτωση είναι το κάπνισμα στην πόρτα.

Βγαίνει κάποιος έξω για να καπνίσει και στέκεται ακριβώς στην πόρτα (συχνά για να βλέπει/ακούει τι γίνεται μέσα).
Αν ο αέρας φυσάει απ΄ τη λάθος κατεύθυνση (δηλαδή από έξω προς τα μέσα), ο κλειστός χώρος γεμίζει καπνίλα.

Γι' αυτό σε άλλες χώρες απαγορεύουν το κάπνισμα και σε μια απόσταση από πόρτες/παράθυρα κτιρίων (π.χ. 5 μέτρα).